„A mi hivatásunk az, hogy a világ közepette éljünk, ott, ahol Isten dicsőségét legjobban előmozdíthatjuk.”

Központi ház és kollégium közössége

1934. május 10-én költöztek az első testvérek a Horánszky u. 14.-be, amely nemcsak a Társaság központja lett, hanem minden vidéki testvér számára otthont nyújtott, aki átutazóban vagy bármilyen más céllal Budapestre érkezett. Kezdetektől fogva többféle programnak adott helyet a ház, a háború idején óvóhelyként is használták. 1945 januárjában az épületet komoly bombatalálat érte, amelyben három testvér veszítette életét. Az év második felében azonban már megkezdődött a felújítás, és a házszentelési szentmisét Mindszenty hercegprímás mutatta be 1946. október 6-án. Az államosítás 1950. őszén érte el a házat, a kommunizmus utolsó éveiben állami fiúotthon működött benne.

Társaságunk 2001-ben kapta vissza az ingatlant, amelyet 2003-ra sikerült felújítani, amikor az épület a központi ház mellett új funkciót kapott a 25 fős egyetemi szakkollégiummal. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karával kötött megállapodás szerint elsősorban az oda jelentkező vidéki lányokat vesszük fel. A kollégium 10 éves működése során a közel 90 lakó kétharmada volt ITK-s, rajtuk kívül lakott itt néhány jogász, bölcsész, műegyetemista, pszichológus, pedagógus és orvosi egyetemista hallgató.

Kollégiumunkban az alapos és igényes szakmai tudás megszerzése mellett –önismereti és személyiségfejlesztő szakkollégiumi kurzusok, valamint közösségi programok segítségével – a keresztény hivatásban elkötelezett életre készítjük fel a lányokat. Immár hagyományaink közé tartozik az őszi ismerkedő tábor, a karácsonyi ünnep és tanévenként legalább egy bál megrendezése. A kollégium vezetőségének munkáját jól kiegészíti az öntevékenységben és kreativitásban egyre erősebb diákbizottság.

A házban élő közösség foglalkozik a kollégiummal: Krisztina a kollégiumot vezeti, Teréz pedig a ház működtetésével kapcsolatos feladatokat látja el. 

Elöljáró: Halmi Krisztina SJC

Telefon: 06-1-4111023
e-mail: